Ραγιάδες ξεσηκωθείτε!

Ραγιάδες ξεσηκωθείτε!
RAGIAS - Athens Greece

Δευτέρα 20 Αυγούστου 2012

Ιδέες για περικοπές δαπανών


Όλοι πια έχουν κατανοήσει, ότι τα δημόσια οικονομικά δεν μπορεί να συμμαζευτούν με αύξηση των εσόδων. Ταβανώσαμε! Η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων εξαντλήθηκε.
Ούτε βέβαια συζητείται να συνεχιστεί το συμμάζεμα με παραπέρα απολύσεις και μειώσεις μισθών και συντάξεων. Θα πρόκειται για
αθλιότητα!

Απο 'δω και πέρα, αυτό πρέπει να γίνει με περιστολή των εξόδων.
Πρέπει να συρρικνώσουμε το Κράτος και τα βάρη που σηκώνει στο ελάχιστο αναγκαίο μέγεθος..
Ανοίγουμε λοιπόν ένα διαρκές βήμα συζήτησης, για να στείλετε όλοι τις ιδέες σας, ποιες δαπάνες του Κράτους είναι περιττές και μπορούν να περικοπούν, χωρίς να πληγεί βάναυσα το κοινωνικό κράτος.
Οι προτάσεις σας θα καταχωρούνται στον παρακάτω κατάλογο, χωρίς να παρεμβάλλονται σχόλια, και θα διαβιβάζονται με ευθύνη του Blog στους αρμόδιους υπουργούς.

[ Από τη Διαχείριση του "Ραγιά" ]
.
.
.
.ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
.



Οι δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμοί, που στεγάζονται με ενοίκιο, να μεταφερθούν αμέσως σε ιδιόκτητα κτίρια του Δημοσίου. Δεν επιτρέπεται να υπάρχουν άδεια κτίρια, που αραχνιάζουν και λεηλατούνται, και να πληρώνονται κάθε μήνα τεράστια ποσά για  ενοίκια σε ιδιώτες!  (Νίκος Δελούδης)
.
Να πάψει το Κράτος να μισθοδοτεί τους ιερείς. Η Εκκλησία έχει τεράστια περιουσία και έσοδα και πρέπει να αναλάβει τα βάρη της. Δεν νοείται να επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός με τους μισθούς του προσωπικού της και να χαρατσώνονται οι φορολογούμενοι αδιακρίτως, είτε ανήκουν σ΄αυτήν είτε όχι!  (Παντελής Αποστολίδης)
.
Να αποφορτισθεί το ΙΚΑ από τον κλάδο υγείας  και να μείνει ως αμιγής συνταξιοδοτικός οργανισμός, όπως τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία. Τα ιατρεία και τα νοσοκομεία του να ενσωματωθούν στο ΕΣΥ, σε αντιστάθμισμα προς τις τεράστιες οφειλές του Κράτους προς το ΙΚΑ (δανεικά κι αγύριστα). Επίσης, το ΕΣΥ να μην καλύπτει νοσοκομειακά τους ασφαλισμένους που έχουν παράλληλη ιδιωτική ασφάλιση, με αντιπαροχή κάποια εύλογη έκπτωση στα ασφάλιστρα που πληρώνουν.  (Τρύφων Λογαράς)
.
Να περιοριστεί η δωρεάν παιδεία στην υποχρεωτική εκπαίδευση και μόνο (δημοτικό, γυμνάσιο). Η φοίτηση στα λύκεια και στα πανεπιστήμια να έχει δίδακτρα (ίσα που να καλύπτουν τις λειτουργικές δαπάνες αυτών των σχολείων) και τα βιβλία να πωλούνται στους σπουδαστές, ή να τους δανείζονται με υποχρέωση επιστροφής στο τέλος της χρονιάς (όπως γίνεται σε Αμερική, Αγγλία κλπ.). Δεν καταλαβαίνω γιατί να πληρώνω εγώ τις σπουδές και τα βιβλία των παιδιών των μεγαλογιατρών, των εφοπλιστών και των βιομηχάνων! Για τους φτωχούς σπουδαστές που αριστεύουν, να θεσπιστεί ένα γενναίο πρόγραμμα υποτροφιών. Έτσι, θα πάψει η χώρα να πήζει σε ανέργους με άχρηστα πτυχία ψυχολόγου, κοινωνιολόγου, ανθρωπολόγου, πολιτικών επιστημών, δημοσίων σχέσεων, business administration κλπ. και θα βγάλει και υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, νοσηλευτές, ελαιοχρωματιστές κλπ., που θα είναι χρήσιμοι και θα έχουν πάντα δουλειά.  (Σερβιτόρος με πτυχίο και δύο μάστερ)
.
Μια που αναφερθήκατε στην υγεία και στην παιδεία, νομίζω ότι αυτοί οι πολυέξοδοι κλάδοι που επιβαρύνουν δραματικά τον κρατικό προϋπολογισμό, θα ήταν αυτάρκεις, αν δινόταν έμφαση στον θεραπευτικό και εκπαιδευτικό "τουρισμό" με την ανάλογη προπαγάνδα προσέλκυσης ξένων αρρώστων και σπουδαστών στη χώρα μας. Το επίπεδο των χειρουργών και καθηγητών μας, όπως και οι υποδομές των νοσοκομείων και πανεπιστημίων μας, ουδόλως υστερούν σε σχέση με τα standards της Αγγλίας και των άλλων χωρών που κερδίζουν τεράστια ποσά συναλλάγματος, πουλώντας ιατρική και εκπαίδευση (ακόμα και οι γειτονικές μας βαλκανικές). Υστερούν απλά οι πολιτικοί μας σε μυαλό, σε σχέση με τους πολιτικούς αυτών των χωρών!  Η Ελλάδα μπορεί να γίνει άνετα η ιατρική και εκπαιδευτική "Μητρόπολη" της Ανατολικής Μεσογείου!  (Καρδιοχειρουργός)
.
Θεωρώ ότι ο τομέας που μπορεί να γίνει η μεγαλύτερη οικονομία είναι η Άμυνα, που επιβαρύνει δυσανάλογα σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες τον κρατικό προϋπολογισμό μας. Αντί να κάνουμε πλούσιους τους βιομήχανους της Ευρώπης και των ΗΠΑ καταχρεώνοντας το λαό μας, να απαιτήσουμε πιεστικά από τους εταίρους μας στην Ε.Ε. και τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, να παράσχουν επαρκείς διπλωματικές εγγυήσεις για την προστασία της εθνικής μας ακεραιότητας, ώστε να πάψει αυτός ο βραχνάς της ανασφάλειας να μας αναγκάζει να σπαταλάμε τόσο υπέρογκα ποσά για ένα "μήπως"! Μέχρι να το κατορθώσουμε αυτό, να συρρικνώσουμε έξυπνα τα εξοπλιστικά μας προγράμματα, δίνοντας έμφαση στο αξιόμαχο της Αεροπορίας, αφού είναι πια κοινοπαράδεκτο ότι αυτή κρίνει τους σύγχρονους πολέμους! Σε περίπτωση σύρραξης, τα άρματα και τα υποβρύχια δεν προλαβαίνουν καν να δράσουν, αφού νικητής θα είναι σε ελάχιστες ημέρες, ή και ώρες ακόμα, αυτός που θα προλάβει να πλήξει καίρια τα διυλιστήρια, τις ηλεκτροπαραγωγές μονάδες και τις άλλες νευραλγικές υποδομές του εχθρού.  (Πτέραρχος ε.α.)
.
Η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Είναι έγκλημα να σπαταλώνται εκατομμύρια σε επιχορηγήσεις και θαλασσοδάνεια προς ποδοσφαιρικές ΠΑΕ, μη κερδοσκοπικές οργανώσεις (ΜΚΟ), περιβαλλοντικά και πολιτιστικά σωματεία αμφιβόλου προσφοράς, αδελφοποιήσεις πόλεων, χορωδίες και θατρικά δήμων κακίστης ποιότητας, βλαχο-φεστιβάλ, περιοδεύοντες θιάσους, επαρχιακά έντυπα και κάθε λογής κηφήνες και πανηγύρια, προς άγραν ψήφων και μόνον! Γίνεται ένα πραγματικό όργιο σ΄ αυτούς τους τομείς, που πρέπει να κοπεί με το μαχαίρι. Όποιο "μαγαζί", κερδοσκοπικό ή μη, δεν βγάζει τα έξοδά του, να κλείνει. Είναι πρόστυχο να χρεώνουμε τα εγγόνια μας και τα δισέγγονά μας, για να το διασκεδάζουμε εμείς με τέτοια ελαφρότητα(Αιμίλιος Ζησιάδης)
.
Το ταμείο ανεργίας του ΟΑΕΔ να μην χορηγεί επίδομα στους ανέργους, αλλά αμοιβή. Ο άνεργος να μην επιχορηγείται ως τεμπέλης (πράγμα που τον θίγει κιόλας), αλλά να διατίθεται σε κάποιο κοντινό δήμο ή άλλο δημόσιο φορέα και να προσφέρει ολιγόωρη καθημερινή εργασία υπό μορφή ημιαπασχόλησης.  Γιατί π.χ. να μην προσφέρουν οι άνεργοι υπηρεσίες στο πρόγραμμα της Αυτοδιοίκησης "Βοήθεια στο Σπίτι", που εξυπηρετεί τελείως ανήμπορους και φτωχούς ανθρώπους;  (Γιώργος Μπαξεβάνης)
. 
Μια μεγάλη πληγή είναι τα συνεργεία καθαριότητας και πρασίνου των δήμων. Η παραγωγικότητά τους είναι εξοργιστικά χαμηλή και τα έξοδά τους υπέρογκα. Η εργολαβική ανάθεση των τομέων αυτών σε εξειδικευμένες ιδιωτικές εταιρείες, θα φέρει οικονομία σχεδόν 50 % και καλύτερες υπηρεσίες 300 %. Για να μην προκληθεί αύξηση της ανεργίας απ΄αυτό, θα μπορούσε να περιλαμβάνεται στην εργολαβική σύμβαση ρήτρα με υποχρέωση του εργολάβου να χρησιμοποιήσει κατά προτεραιότητα τους μέχρι τότε  εργαζόμενους στον τομέα αυτό του δήμου (όσους βέβαια δεχτούν να δουλέψουν 8ωρο και όχι 2ωρο, όπως κάνουν τώρα).  (Δημοτικός Σύμβουλος - τ. Αντιδήμαρχος καθαριότητας)

1) Κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων. 2) Κατάργηση των επιδοτήσεων ιδιωτικών φορέων και ΜΚΟ. 3) Αποκρατικοποίηση των ζημιογόνων δημοσίων επιχειρήσεων. 4) Οι Ο.Τ.Α. πρέπει να έχουν εκ του νόμου ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς. 5) Κατάργηση των υποχρεωτικών πληρωμών για την ΕΡΤ μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. 6) Κατάργηση των πολυτελών αυτοκινήτων των βουλευτών, μητροπολιτών κλπ. 7) Η χρηματοδότηση των κομμάτων πρέπει να καταργηθεί.  (Γιάννης Αντωνιάδης)

Η μεγαλύτερη οικονομία θα είναι η πάταξη της διαφθοράς!
Χωρίς αυτήν, κάθε μέτρο θα είναι μάταιο.
Γι΄αυτήν χρειάζονται: 1) Δρακόντειες ποινές χωρίς εξαγορά. 2) Διαθεσιμότητα αμισθί του διεφθαρμένου δημόσιου υπάλληλου και απόλυση μόλις καταδικαστεί τελεσίδικα. 3)  Απώλεια του συνταξιοδοτικού δικαιώματος και δήμευση της περιουσίας του. 4) Υποβάθμιση του αμέσου προϊσταμένου του στη θέση κλητήρα. 5) Εξονυχιστικός έλεγχος στα περιουσιακά και επαγγελματικά  όλων των συγγενών του καταδικασμένου. 5) Τετραψήφιος τηλεφωνικός αριθμός, που να καταγγέλλουν οι πολίτες, επώνυμα ή ανώνυμα, τα φαινόμενα. 6) Παροχή ασύλου στον καταγγέλοντα και απαγόρευση επανελέγχου του από συναδέλφους του καταγγελθέντος (που ορμάνε επάνω του για να τον γδάρουν και να πάρουν εκδίκηση).  (Μετανιωμένος τίμιος - Καταγγέλλων που μετά τον κατέστρεψαν!)

Δεν νομίζω να μην ξέρετε το όργιο που γίνεται με τους τσαμπατζήδες στα αστικά λεωφορεία και τρόλεϊ. Εκτός από αυτούς που έχουν προαγορασμένη κάρτα απεριορίστων διαδρομών, οι άλλοι -και κυρίως οι αλλοδαποί- σπανιότατα προμηθεύονται εισιτήριο! Κανένας έλεγχος δεν γίνεται. Οι οδηγοί των λεωφορείων είναι τελείως αδιάφοροι και μάλιστα, όταν τύχει σπανίως να υπάρχει μέσα ελεγκτής, φροντίζουν να προειδοποιούν τους ανερχόμενους γι΄αυτό για να πάρουν το επόμενο! Αν τοποθετηθούν μηχανήματα ακυρώσεως εισιτηρίων με μπάρα στην είσοδο κάθε λεωφορείου, τα έσοδα θα πολλαπλασιαστούν θεαματικά και, φυσικά, θα αποσβέσουν άμεσα τη δαπάνη των μηχανημάτων. Μέχρι να γίνει αυτό, ας βάλουν ως ελεγκτές τους ανέργους που επιδοτεί ο ΟΑΕΔ και κάθονται σπίτι τους. Να μια εύκολη δουλειά που θα μπορούσαν να κάνουν, ώστε να ανταποδίδουν εν μέρει στην κοινωνία την επιδότηση που τους χορηγεί. Κάτι τέτοιο, θα κάλυπτε σχεδόν το κόστος των αστικών συγκοινωνιών και θα απάλλασσε τον κρατικό προϋπολογισμό από μια σημαντική αδικαιολόγητη δαπάνη. (Κώστας Λέλος)
.